Forum

Najciekawsze historie świata

Obyczaje
30 stycznia 2014

Dieta w kosmosie

Odlot gastronautów

W stanie nieważkości ludzie najpierw tracą apetyt, a potem tracą na wadze. Z tego względu NASA zorganizowała kurs gotowania dla tych, którzy wybierają się w podróż na Marsa.
L. Höflingen
Der Spiegel Der Spiegel

Badacze NASA na cztery miesiące zamknęli sześć kobiet i mężczyzn w namiocie o kopulastym dachu, wzniesionym na hawajskim wulkanie. Podczas tego eksperymentu chodziło przede wszystkim o dwie kwestie: dobre jedzenie i zatkane nosy. Jak pokazują doświadczenia z międzynarodowej stacji badawczej ISS, w stanie nieważkości zaczynają szwankować zmysły zapachu i smaku. W rezultacie kosmonauci z dnia na dzień jedzą coraz mniej. Sprawę pogarsza jeszcze nudna dieta na statku kosmicznym. Zdarza się, że przed astronautą stoi tylko jeden wybór: zjeść lasagne odgrzaną czy na zimno?

Zwłaszcza podczas długich lotów kosmicznych postępująca utrata wagi może mieć fatalne skutki, ponieważ w kosmosie u ludzi tak czy inaczej następuje ubytek masy mięśniowej. O powodzeniu wyczerpującej dla człowieka misji na Marsie będzie decydować także zabrany na pokład prowiant. Na zlecenie NASA Jean Hunter, specjalistka ds. diety i wyżywienia z Uniwersytetu Cornella, i Kim Binsted z Uniwersytetu Hawajskiego rozpoczęły zatem program badawczy „Posiłki na drogę na Marsa”.

[pełna treść dostępna dla abonentów]

Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć