Artykuły

Cebula bez bólu

Numer 08.2015
Modyfikowana cebula z Japonii. Nie wywołuje łzawienia podczas krojenia. Modyfikowana cebula z Japonii. Nie wywołuje łzawienia podczas krojenia. MCT

Pewna japońska firma wyhodowała cebulę, którą można do woli obierać i krajać, nie roniąc łez. Udało się to dzięki zablokowaniu enzymów sprzyjających wytwarzaniu płynu łzowego. Nie wiadomo jednak, kiedy nieszkodliwa odmiana znajdzie się na rynku. Warto zaznaczyć, że w 2013 r. naukowców z tejże firmy uhonorowano przyznawanym na Uniwersytecie Harvarda Ig Noblem, czyli Antynoblem. Nagrodę za prace naukowe, które „najpierw śmieszą, a potem skłaniają do myślenia”, otrzymali właśnie za badania procesów biochemicznych zmuszających do płaczu podczas krojenia cebuli.

17.04.2015 Numer 08.2015
Reklama