Artykuły

Wino jak za Jezusa

Co się piło w Kanie

Numer 26.2015
Słowa winnica Pana znów można rozumieć dosłownie. Słowa winnica Pana znów można rozumieć dosłownie. Reuters/Forum
Izraelski naukowiec ożywił szczepy winorośli, którą uprawiano w Ziemi Świętej dwa tysiące lat temu. Wyprodukowany przez niego trunek idzie jak woda.
Trunek ze szczepu maravi okrzykniętego w Izraelu „winem roku”.materiały prasowe Trunek ze szczepu maravi okrzykniętego w Izraelu „winem roku”.

Na początku było... piwo. No, może nie na samym początku, ale na bardzo wczesnym etapie rozwoju ludzkości. Znalezione niedawno szczątki glinianych naczyń jasno dowodzą, że starożytni Egipcjanie pili z nich piwo około pięciu tysięcy lat temu. Do produkcji napitku używano dużych ceramicznych mis wystawianych na działanie słońca. Produktem fermentacji było lekko owocowe piwo. W porównaniu z wodą, która w starożytności często była przyczyną groźnych chorób, fermentowane napoje alkoholowe były bezpieczniejsze, stąd ich wielka popularność praktycznie wszędzie, gdzie osiedlali się ludzie.

20.12.2015 Numer 26.2015
Reklama