Artykuły

Widelec niezgody

O zachowaniu się przy stole

Numer 22.2016
Co kraj, to obyczaj. Eksponaty z Włoch (XV w.), Holandii (XVII w.), i starożytnego Rzymu (I-IV w.). Co kraj, to obyczaj. Eksponaty z Włoch (XV w.), Holandii (XVII w.), i starożytnego Rzymu (I-IV w.). Metropolitan Musem of Arts / Dwutygodnik Forum
Kto, kogo i kiedy nauczył jeść tym ostatnio bardzo politycznym sztućcem?
Złoty sztuciec zwieńczony diamentem (Holandia, XVII w.).Rijksmuseum Amsterdam/materiały prasowe Złoty sztuciec zwieńczony diamentem (Holandia, XVII w.).

Gdy w galerii obrazów podziwiacie portrety szlachetnie urodzonych dam, zapewne nie przychodzi wam do głowy, że te eteryczne istoty pożywiały się, szarpiąc jadło rękami. Jeszcze w XVI–XVIII w. etykieta nakazywała, aby mięsiwo brać przy stole nie całą dłonią, tylko trzema palcami, po posiłku nie należało wycierać ich o ubranie, tylko płukać je w specjalnie podanej misie. W eleganckich domach Europy jadano też w rękawiczkach – tak nakazywała moda.

28.10.2016 Numer 22.2016
Reklama