Forum

Najciekawsze historie świata

Mikroforum
9 listopada 2017

Pierwsza w Europie restauracja podwodna

Rybka lubi pływać

The Daily Telegraph

Obdarzeni bujną wyobraźnią architekci ze znanej norweskiej pracowni Smohetta zaprojektowali Under – pierwszą w Europie restaurację podwodną. Budowla ich pomysłu będzie położona przy najbardziej na południe wysuniętym punkcie wybrzeża Norwegii. W połowie zatopiona w morzu, osiądzie bezpośrednio na dnie, pięć metrów pod wodą. Będzie mieć trzy poziomy.

Na pierwszym, jeszcze nad lustrem wody, okazałe wejście z surowego dębu wprowadzi gości do szatni. Następnie klienci trafią na drugi poziom, do baru z szampanem i koktajlami, wyznaczającym przejście między przestrzenią otwartą a wodą. Sala restauracyjna mieści się na poziomie trzecim, osiadłym na morskim dnie, a w niej przed szerokim oknem panoramicznym staną dwa długie stoły i kilka mniejszych. Około setki gości, bo tyle jest miejsc, będzie zatem mogło podziwiać podwodne skały, rafy oraz bogatą faunę Morza Północnego.

[pełna treść dostępna dla abonentów]

Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć