Artykuły

Plask! Pomidorowa rewolucja

Cywilizacja od kuchni

Numer 19.2017
Dziś na całym świecie pomidory jemy w ogromnych ilościach. Dziś na całym świecie pomidory jemy w ogromnych ilościach. Pixabay
Są z nami od zawsze? Nieprawda! Globalny triumf pomidorów dokonał się dopiero w ciągu ostatniego stulecia.
W procesie ewolucji pomidory musiały zacząć rodzić smaczne owoce, żeby zwierzęta je zjadały i roznosiły nasiona.Pixabay W procesie ewolucji pomidory musiały zacząć rodzić smaczne owoce, żeby zwierzęta je zjadały i roznosiły nasiona.

W Grecji mówi się, że pomidory są najlepszym kucharzem, bo dodane do dowolnego dania poprawiają smak i aromat. Dla Włochów „spaghetti z pomidorami” znaczy tyle, co po polsku „bułka z masłem”.

Ze względu na zastosowanie można zaliczać je do warzyw, a budowę – do owoców. Botanicy powiedzieliby, że to duże jagody. Jednak niezależnie jak je traktować, pomidory od zawsze są w czołówce światowej produkcji. Zawsze? Okazuje się, że nie do końca. Globalny triumf pomidorów i wszystkich związanych z nimi dobrodziejstw (sok, keczup, zupy w puszkach) dokonał się dopiero w ciągu ostatniego stulecia.

15.09.2017 Numer 19.2017
Reklama