Forum

Najciekawsze historie świata

Obyczaje
11 kwietnia 2019

Siadając do stołu

Prof. dr Mniam

Dlaczego fondue serowe znowu wchodzi w modę? Jak ważne jest rozmieszczenie potraw na talerzu? Czy zbytni hałas nie pozwala delektować się smakiem? Psycholog Charles Spence próbuje znaleźć odpowiedzi.
Frank Thadeusz
Der Spiegel Der Spiegel

Oto dziwny rytuał, wymyślony przez Szwajcarów, a przejmowany ostatnio często przez innych mieszkańców Europy: nabijają skibkę chleba na zaostrzony kij i zanurzają go w kociołku, w którym bulgocze roztopiony ser. Wydawało się już, że serowe fondue wyszło z mody tak kompletnie, jak muzyka disco czy taniec lambada. Jednak nagle ta sycąca potrawa rodem z przyjęć z lat 70. wróciła. Producenci zestawów do jej spożywania notują wielkie zapotrzebowanie. „International Journal of Gastronomy and Food Science” poświęcił jedno ze swoich wydań powrotowi mody na fondue.

[pełna treść dostępna dla abonentów]

Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć