Artykuły

Prof. dr Mniam

Siadając do stołu

Numer 08.2019
Psycholog Charles Spence z Uniwersytetu Oksfordzkiego jest w świecie kulinariów wyjątkowym zjawiskiem. Psycholog Charles Spence z Uniwersytetu Oksfordzkiego jest w świecie kulinariów wyjątkowym zjawiskiem. Rex / EAST NEWS
Dlaczego fondue serowe znowu wchodzi w modę? Jak ważne jest rozmieszczenie potraw na talerzu? Czy zbytni hałas nie pozwala delektować się smakiem? Psycholog Charles Spence próbuje znaleźć odpowiedzi.

Oto dziwny rytuał, wymyślony przez Szwajcarów, a przejmowany ostatnio często przez innych mieszkańców Europy: nabijają skibkę chleba na zaostrzony kij i zanurzają go w kociołku, w którym bulgocze roztopiony ser. Wydawało się już, że serowe fondue wyszło z mody tak kompletnie, jak muzyka disco czy taniec lambada. Jednak nagle ta sycąca potrawa rodem z przyjęć z lat 70. wróciła. Producenci zestawów do jej spożywania notują wielkie zapotrzebowanie. „International Journal of Gastronomy and Food Science” poświęcił jedno ze swoich wydań powrotowi mody na fondue.

12.04.2019 Numer 08.2019
Reklama