Europa

Król wina i wino królów

Z Tokaju do Egeru

Numer 12.2020
Tokaj. Piwnice Rakoczego z XV wieku. Tokaj. Piwnice Rakoczego z XV wieku. BEW
W środku gorącego lata warto wybrać się na Węgry, by w chłodzie kilkusetletniej piwnicy skosztować kieliszek tokaju.
Sárospatak. XIII-wieczna warownia, w czasach renesansu zmieniona w rezydencję.BEW Sárospatak. XIII-wieczna warownia, w czasach renesansu zmieniona w rezydencję.

Szlak winny Tokaju, wpisany na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO, rozpoczyna się już kilka godzin jazdy od polskiej granicy. Słynne wina produkowane są nie tylko w mieście, od którego wzięły nazwę, lecz także w 27 miejscowościach leżących w regionie. Warto odwiedzić przynajmniej kilka, ciesząc się nie tylko degustacjami, lecz też podziwiając, zwłaszcza latem, bujną, węgierską przyrodę.

Historia produkcji tokaju liczy sobie kilkaset lat. Od dawna jest nazywany królem wina i winem królów.

04.06.2020 Numer 12.2020
Reklama