Forum

Najciekawsze historie świata

Obyczaje
22 kwietnia 2021

Jak zmienić Bałtyk w wino

Do dna!

Gdy się okazało, że szampan z wraku statku smakuje wyśmienicie, postanowiono sprawdzić, czy morskie głębiny nie są aby najlepszą piwnicą.
Ashifa Kassam

Nurkowie zanurzyli się w chłodnych wodach Bałtyku. Na głębokości ponad sześćdziesięciu metrów ich oczom ukazały się leżące na dnie maszty Jönköpingu. Nie zwrócili szczególnej uwagi na uszkodzenia kadłuba szwedzkiego szkunera – ślady po zatopieniu żaglowca przez niemiecki okręt podwodny w 1916 r. Skupili się na nietypowym skarbie, po który tu przybyli: na kilku tysiącach butelek szampana Heidsieck, rocznik 1907. Był rok 1998 – przez ponad osiemdziesiąt lat skrzynki spoczywały na dnie morza, otulone mrokiem głębin, w warunkach niemal idealnie stałej temperatury i ciśnienia.

[pełna treść dostępna dla abonentów]

Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć