Europa

Przez pizzę do szczęścia

Włoskie smaki

Numer 09.2015
Fundamenty zamku Castel Dell'Ovo pochodzą z VII w p.n.e. Ten okres uważa się za początek dziejów miasta. Fundamenty zamku Castel Dell'Ovo pochodzą z VII w p.n.e. Ten okres uważa się za początek dziejów miasta. Getty Images
Neapol jest jak pizza. Na wierzchu wielobarwna warstwa starych pałaców, chaosu, wygodnictwa i złodziejstwa, a pod nią fundament szczerości i gościnności. Są tacy, którzy dostrzegają tylko to, co na wierzchu, ale w pizzy – i w tym mieście – najważniejsze jest ciasto.
Widok na Wezuwiusza i rozciągające się u jego podnóży miasto z zamku Castel dell'Ovo. Starówka jest na liście chronionego dziedzictwa UNESCO, teraz mieszkańcy chcą tam dopisać swoją pizzę.Flickr/Getty Images Widok na Wezuwiusza i rozciągające się u jego podnóży miasto z zamku Castel dell'Ovo. Starówka jest na liście chronionego dziedzictwa UNESCO, teraz mieszkańcy chcą tam dopisać swoją pizzę.

Historyczne centrum Neapolu to labirynt wąskich zaułków ciasno obudowanych domami z XVI–XVII wieku, poprzecinany kilkoma szerokimi ulicami i zalanymi słońcem placami. Wprawne oko doświadczonego turysty raz po raz wyławia w tej gmatwaninie prawdziwe perełki architektury – neapolitańskie pałace, które w większości okres świetności mają już dawno za sobą. Partery domów zajęte są przez sklepy, bary i pizzerie. Miejscami trudno się przecisnąć, w ciągu dnia na ulicach rozstawiane są jeden przy drugim stragany.

28.04.2015 Numer 09.2015
Reklama