Forum

Najciekawsze historie świata

Obyczaje
11 kwietnia 2013

Celebrytka: Nigello, do rondla!

Palce lizać!

Nie wolno zostawiać tematu jedzenia ekspertom, bo przecież jemy wszyscy. Dieta wiele mówi o naszych emocjach – angielska dziennikarka telewizyjna Nigella Lawson prowadzi program kulinarny, w którym bardziej niż przepisy sprzedaje samą siebie.
rozm. Jessica Allen

Jak doszło do tego, że zaczęła pani pisać o kulinariach?
Nigella Lawson: Przez pomyłkę. Kiedy byłam młoda i pracowałam jako dziennikarka, myślałam, że chcę napisać powieść. Pewnego dnia mój nieżyjący już mąż John powiedział: Uważasz, że wszyscy z taką pewnością siebie podchodzą do jedzenia i gotowania, jak ty? Powinnaś coś o tym napisać. Moja pierwsza książka „How to Eat” nie jest zbiorem przepisów. Mówi o tym, dlaczego jedzenie jest ważne. Po jej opublikowaniu uświadomiłam sobie, że nie chcę udawać powieściopisarki. Nie wolno zostawiać tematu jedzenia ekspertom, bo dotyczy nas wszystkich. Jemy codziennie i jest to bardzo ważna sfera życia. Dzięki jedzeniu nasz organizm może funkcjonować, ale dieta wiele mówi też o nas, o naszych emocjach. Chciałam więc napisać o jedzeniu trochę historycznie, trochę socjologicznie, a po części po prostu osobiście.

[pełna treść dostępna dla abonentów]

Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć