Forum

Najciekawsze historie świata

Mikroforum
29 sierpnia 2013

Pizza jaskiniowca

Jaskinia smakosza

The Guardian
Tygodnik FORUM Tygodnik FORUM

Najwyższa pora na hot doga z pora! Będąc w Kopenhadze, warto zajrzeć do fast foodu Kong Hans z menu zainspirowanym dietą jaskiniowców, czyli z czasów, zanim człowiek zaczął uprawiać zboża i hodować zwierzęta. Restauracja kieruje się prostą zasadą – jeśli wówczas czegoś nie jadano, nie zaoferuje tego gościom. Założyciel lokalu, 43-letni Thomas Rode Andersen, modne hasło powrotu do natury potraktował dosłownie. Jego paleodieta wyklucza cukier, pieczywo, nabiał, ziarna, ale obejmuje mięso, ryby, warzywa i owoce.

W restauracji można skosztować tak smakowitych specjałów jak meatzza (pizza jaskiniowca, na spodzie mięsnym, a nie z ciasta) czy sos mięsny ze spaghetti. W menu znalazły się też hot dogi z porami, owinięte w rodzaj omletu i zwieńczone warstwą pieczonych grzybów, oraz risotto, w którym kawałeczki selera imitują ryż długoziarnisty. Do picia goście mają do wyboru napój z kokosa, wodę i sok świeżo wyciśnięty z mieszanki warzyw, owoców i jagód. Każda z tych potraw, podawanych na drewnianych talerzach z takowymi sztućcami, kosztuje 69 koron, czyli około 10 dolarów. Lokal oferuje jedzenie na wynos i jest otwarty przez całą dobę.

– Pieczywo to zło – mówi Andersen. Od 2005 r. hołduje paleolitycznemu stylowi życia i jest dziś czołową postacią ruchu paleo w Danii.

[pełna treść dostępna dla abonentów]

Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć