Bliski Wschód

Saddam umarł, Husajni żyje!

Wojna o kebab

Numer 18.2016
Restauracja w Bagdadzie. Idealne miejsce na zakończenie całodniowego postu (ramadan w czerwcu br.). Restauracja w Bagdadzie. Idealne miejsce na zakończenie całodniowego postu (ramadan w czerwcu br.). AP / EAST NEWS
Wojna zmusiła właścicieli jednej z najlepszych irackich jadłodajni do przeprowadzki ze zniszczonej Faludży do Bagdadu. Na szczęście nie ucierpiała na tym jakość słynnych kebabów.
Lokal w Faludży zbombardowali Amerykanie w 2004 r. Według ich informacji miał się tu stołować Abu Musab az-Zarkawi, założyciel irackiej Al-Kaidy.AP/EAST NEWS Lokal w Faludży zbombardowali Amerykanie w 2004 r. Według ich informacji miał się tu stołować Abu Musab az-Zarkawi, założyciel irackiej Al-Kaidy.

W restauracji Hadżiego Husajniego w Faludży jadali niegdyś wszyscy: miejscowi, żołnierze, turyści i biznesmeni podróżujący między Bagdadem a Ammanem w Jordanii. W 2003 r. zaczęli się pojawiać dziennikarze relacjonujący wojnę w Iraku oraz iraccy rebelianci walczący z amerykańskimi żołnierzami, którzy także się tu stołowali. Specjalnością lokalu był kebab z jędrnej, tłustej jagnięciny, grillowanej na otwartym ogniu, doprawionej cebulą i szczyptą sumaku.

02.09.2016 Numer 18.2016
Reklama