Artykuły

Psychotropy. Gorzkie dania zdradzą drania

Psychopaci lubią rzodkiewki

Numer 25.2015
Ludzie zgorzkniali lubią gorzkie jedzenie. Ludzie zgorzkniali lubią gorzkie jedzenie. Pixabay / •

Język nie kłamie – odkryli naukowcy z uniwersytetu w Innsbrucku, którzy postanowili sprawdzić, czy istnieje związek między charakterem a preferencjami smakowymi. Okazało się, że ludzie zgorzkniali lubią gorzkie jedzenie, ale to tylko czubek góry lodowej. Badacze pod kierunkiem psycholożki Christiny Sagioglou wskazali wyraźny związek między rozmaitymi mrocznymi cechami charakteru a upodobaniem do gorzkiego smaku. Ludzie, którzy zdradzali słabość do kawy, toniku, niesłodzonego kakao lub rzodkiewek, wykazywali się też skłonnością do makiawelizmu, psychopatii, narcyzmu i „codziennego sadyzmu”. Czy ktoś życzy sobie dżin z tonikiem?

11.12.2015 Numer 25.2015
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną