Artykuły

Nie chrupiemy!

Frytki lekkiego kalibru

Numer 04.2017
W produktach zawierających skrobię, przyrządzanych w wysokiej temperaturze, wytwarza się rakotwórczy akrylamid. W produktach zawierających skrobię, przyrządzanych w wysokiej temperaturze, wytwarza się rakotwórczy akrylamid. Pixabay

Brytyjscy właściciele pubów i restauracji właśnie się dowiedzieli, że wkrótce przyjdzie im zapłacić mandat, jeśli podadzą gościom chrupiące frytki. Bo frytki nie mogą być przybrązowione, tylko żółte. Powodem są wytyczne unijne w sprawie zdrowego jedzenia, wdrożone na podstawie badania przeprowadzonego kilka lat temu w Szwecji. Ustalono, że w produktach żywnościowych zawierających skrobię, przyrządzanych w wysokiej temperaturze, wytwarza się rakotwórczy akrylamid.

17.02.2017 Numer 04.2017
Reklama