Artykuły

Bekon jest be...

Różowa trucizna na talerzu

Numer 07.2018
Zapach smażonego bekonu należy do ulubionych woni Brytyjczyków. Zapach smażonego bekonu należy do ulubionych woni Brytyjczyków. Getty Images
Naukowcy już dawno wykazali, że powoduje raka. Dlaczego więc wciąż zapełnia półki lodówek i supermarketów?
Różowe wygrywa. Apetyczny kolor zapewniają konserwanty. Same w sobie nieszkodliwe, tworzą jednak rakotwórcze związki z niektórymi składnikami mięsa.Getty Images Różowe wygrywa. Apetyczny kolor zapewniają konserwanty. Same w sobie nieszkodliwe, tworzą jednak rakotwórcze związki z niektórymi składnikami mięsa.

Kiedyś chodziłam do małej kafejki na najlepsze pod słońcem kanapki z bekonem. Wydawało się, że jest to mało skomplikowany sposób dogadzania sobie od czasu do czasu. Aż tu w październiku 2015 roku gruchnęła wieść, że jedzenie bekonu to jedna z potwierdzonych naukowo przyczyn powstawania raka. Nie sposób było nie zauważyć tego newsa. Bulwarowy „The Sun” walił prosto z mostu: „Zabójca w kuchni”. Źródłem tej wiadomości było oświadczenie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), że „przetwarzane mięsa” zaliczono do pierwszej grupy kancerogenów.

30.03.2018 Numer 07.2018
Reklama