Artykuły

Sztuczna żywność? Naturalnie!

Ulepszanie posiłków znano od lat

Numer 15.2018
Pieter Bruegel, „Chłopskie wesele” – takie uczty w XVI wieku należały do rzadkości. Pieter Bruegel, „Chłopskie wesele” – takie uczty w XVI wieku należały do rzadkości. Google Art Project
Margaryna, kostka bulionowa i czekolada mleczna zmieniły świat bardziej niż żelazo, stal i węgiel – twierdzi Uwe Spiekermann, historyk żywienia.
Justus von Liebig, wynalazca nawozów sztucznych i ekstraktu mięsnego. Bardziej arogant niż smakosz.AKG/EAST NEWS Justus von Liebig, wynalazca nawozów sztucznych i ekstraktu mięsnego. Bardziej arogant niż smakosz.

Z dawnymi dobrymi czasami kojarzy nam się wspólne spożywanie posiłków w dużym gronie, mieszczańskie szczęście przy stole z jedzeniem. Czy tak rzeczywiście było?
Uwe Spiekermann: Nie, rzeczywistość wyglądała bowiem – i wygląda – inaczej. Posiłki zjadamy często samotnie. To w zasadzie odpowiada też ludzkiej naturze.

Nie ma nic bardziej asocjalnego niż jedzenie: zwierzę siedzi przed swoją zdobyczą. Nikt inny nie może dostać tego, co jem.

20.07.2018 Numer 15.2018
Reklama