Artykuły

Procenty p.n.e.

Numer 01.2019
Pierwsi ludzie zapewne dość wcześnie odkryli sfermentowane owoce i raczyli się nimi z ochotą, jak szympansy czy słonie. Pierwsi ludzie zapewne dość wcześnie odkryli sfermentowane owoce i raczyli się nimi z ochotą, jak szympansy czy słonie. materiały prasowe

Czyżby na samym starcie dziejów ludzkości była... „meta” z alkoholem? W Göbekli Tepe (płd. Turcja) archeolodzy odkryli kamienne kadzie sprzed ponad dziesięciu tysięcy lat. A wewnątrz – ślady fermentacji zbożowej. Naukowcy przypuszczają, że było to miejsce rytualnego pijaństwa. A słabość człowieka do wyskokowych trunków przesuwają daleko wcześniej, nawet na czterysta tysięcy lat wstecz. Niewykluczone, że zawdzięczamy temu duże mózgi. – Wspólne spożywanie alkoholu przynosiło ogromne korzyści społeczne, towarzysząc wymianie pożywienia, opowieści i plotek.

04.01.2019 Numer 01.2019
Reklama