Artykuły

Barszcz Gagarina

Astronautyka od kuchni

Numer 09.2019
Samo do ust leci. Włoch Luca Parmitano na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Samo do ust leci. Włoch Luca Parmitano na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. NASA
Co jedzą kosmonauci na orbicie okołoziemskiej? Od prawie sześćdziesięciu lat posiłki dla nich przygotowuje unikatowy w skali światowej zakład biotechnologii pod Moskwą.
Tubki z jedzeniem to już historia (stacja Salut 6 w 1978 roku).Tass/Forum Tubki z jedzeniem to już historia (stacja Salut 6 w 1978 roku).

Autoklaw, w którym warzy się strawa, przypomina latający talerz. Wielkie zawory, opływowy kształt, błyszczące ścianki. Ten gigantyczny garnek podgrzewany jest parą. Kucharz miesza zawartość gara ogromną drewnianą łyżką, przypominającą kształtem wiosło. Przygotowywanie kosmicznego posiłku można obserwować przez grubą szybę. – Pomieszczenie, w którym powstają nasze kosmiczne potrawy, musi być sterylne. Ludzie też – mówi Wiktor Dobrowolski, główny specjalista odpowiadający za zaopatrzenie załóg kosmicznych w żywność, dyrektor Instytutu Biotechnologii Żywienia.

26.04.2019 Numer 09.2019
Reklama