Artykuły

Tylko świnie jedzą świnie?

Roślinne mięsko

Numer 18.2019
Wegańskie burgery sprzedają się jak – nomen omen – ciepłe bułeczki. Wegańskie burgery sprzedają się jak – nomen omen – ciepłe bułeczki. Getty Images
Roślinne substytuty mięsa zwierzęcego mają służyć zdrowiu, ochronie klimatu i środowiska. Czy spełniają tę rolę?

Założona w 2009 roku firma Beyond Meat miała znakomity start, gdy 2 maja br. weszła na giełdę, oferując akcje po 25 dolarów. Od debiutu giełdowego wartość papierów tego producenta wegańskich substytutów mięsa i wyrobów mięsnych wzrosła o osiemset procent. Obroty zwiększyły się w drugim kwartale tego roku o 287 procent. Jednak spółka nie notuje jeszcze zysków, a straty rosną.

Poza mięsem i złem

Koniunkturę napędza moda na odwrót od mięsa, choć paradoksalnie wygląd i smak zamienników ma imitować prawdziwe mięsiwo.

30.08.2019 Numer 18.2019
Reklama