Artykuły

Biznes z tradycjami

Pod starym szyldem

Numer 2.2021
Ichiwa zaprasza na Mochi. Przyświątynny sklepik w Kioto serwuje opiekany ryż na patyku od roku 1000 – jak twierdzą jego obecni właściciele. Ichiwa zaprasza na Mochi. Przyświątynny sklepik w Kioto serwuje opiekany ryż na patyku od roku 1000 – jak twierdzą jego obecni właściciele. Hiroko Masuike/The New York Times / EAST NEWS
Jak przetrwać kryzys – uczą japońscy przedsiębiorcy, których firmy istnieją od ponad tysiąca lat.

W dawnej stolicy Japonii, Kioto, wśród skromnych domków w dzielnicy Kita kryje się kompleks drewnianych kapliczek rozrzuconych na sporym zalesionym obszarze. To Imamiya-jinja – świątynia szintoistyczna. Zbłąkani turyści trafiający tu z ulicy mogą się nie domyślić, że niektóre z tych budynków liczą sobie ponad tysiąc lat. Obiekt powstał w 994 r., a już siedem lat później został przeniesiony na obecne, odosobnione miejsce w dzielnicy Kita, by chronić wiernych przed szalejącą wówczas w Kioto epidemią.

14.01.2021 Numer 2.2021
Reklama