Forum

Najciekawsze historie świata

Obyczaje
21 października 2021

Kawa po turecku. Czarna rozkosz

Kawa po turecku

Europejczycy zaczynają dzień od filiżanki espresso lub kubka americano. Ale w kraju, który podarował Europie ten napój, poważa się wyłącznie kawę przygotowaną w dżezwie na piasku.
Na podst. Wokrug Swieta

W Stambule, którego mieszkańcy – jak i mieszkańcy innych wielkich miast – żyją szybko, pochłonięci masą obowiązków i spraw, nie spieszą się w jednej kwestii: nie zamierzają przechodzić na oszczędzającą czas metodę przygotowania kawy. Tu nie przyjęły się ekspresy. Wierność tradycji nie pozwala na to. Bo w odróżnieniu od espresso i americano małą czarną po turecku pije się nie po to, aby dogonić uciekający czas, lecz po to, by czas zatrzymać – pisze Natalia Majboroda, reporterka rosyjskiego miesięcznika „Wokrug Swieta”.

[pełna treść dostępna dla abonentów]

Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć