Artykuły

Czemuż ty jesteś Prosecco?

To wina wina?

Numer 23.2021
Wzgórza Valdobbiadene nie są rajskim zakątkiem pełnym starych winnic. To klasyczna monokultura spryskana chemikaliami. Wzgórza Valdobbiadene nie są rajskim zakątkiem pełnym starych winnic. To klasyczna monokultura spryskana chemikaliami. Shutterstock
Nie dajcie się nabić w butelkę. Zwyczaj picia prosecco nie jest starą wenecką tradycją. To zwykły produkt przemysłowy, który nie zasługuje na swoją sławę – oburza się włoski dziennikarz.
Glera jest zwyczajnym szczepem winogron, który niezbyt dobrze się starzeje, ale za to daje ogromne plony z hektara.Shutterstock Glera jest zwyczajnym szczepem winogron, który niezbyt dobrze się starzeje, ale za to daje ogromne plony z hektara.

Odkryłem, że w świecie win narodziła się nowa moda w dniu, w którym przyjaciel zaprosił mnie do »baru prosecco«. Był to lokal w klimatycznej dzielnicy Naviglio otaczającej mediolańskie kanały – pisze Davide Maria De Luca na łamach włoskiego dziennika „Domani”. – Urodziłem się i wychowałem w Weronie i dla mnie ten napój był zawsze zwyczajnym składnikiem spritza. Na upartego można je było zamówić w każdym barze, ale jeśli chciało się napić wina przed obiadem, to w karcie prawie zawsze była jakaś lepsza i fajniejsza opcja.

05.11.2021 Numer 23.2021
Reklama