Artykuły

Mają wszystko w nosie

Numer 02.2022
Tradycyjna hiszpańska szynka to prawdziwe dobro narodowe. Tradycyjna hiszpańska szynka to prawdziwe dobro narodowe. Shutterstock

Zawód? Wąchacz szynki. Cinco Jotas, hiszpańska wytwórnia wędlin działająca od 1879 roku, zatrudnia sześcioosobową ekipę ekspertów tej profesji. Wbrew pozorom jest to praca bardzo trudna i stresująca. Wąchacze wyostrzają swój zmysł powonienia do granic możliwości. Ich mistrz wącha do dwustu, a czasem nawet ośmiuset szynek dziennie. W okresach przedświątecznych każdy produkt powinien zostać „wyniuchany” cztery razy, by uzyskać gwarancję jak najlepszej jakości.

Zanim to nastąpi, eksperci nakłuwają wędlinę w czterech miejscach kolcem z kości wieprzowej.

14.01.2022 Numer 02.2022
Reklama