Artykuły

Świerszcza chrup

Przysmaki Meksyku. Pasikonik to mój konik

Numer 20.2022
Zanim kupisz, sprawdź, czy suche – radzą bywalcy targu w Oaxace. Zanim kupisz, sprawdź, czy suche – radzą bywalcy targu w Oaxace. AFP / EAST NEWS
Chapulines – owady podobne do pasikoników – jada się w Meksyku od stuleci. Niektórzy uważają, że może być to dieta przyszłości.
Sezon na polowania zaczyna się późną wiosną i trwa do wczesnej zimy. Technikę trzeba opanować metodą prób i błędów.Laif/Forum Sezon na polowania zaczyna się późną wiosną i trwa do wczesnej zimy. Technikę trzeba opanować metodą prób i błędów.

Mężczyźni jeszcze przed świtem gromadzą się przed sklepem spożywczym Oxxo i niecierpliwie spoglądają w stronę rozciągających się za nim podmokłych pól. Żartują, częstują się papierosami, owijają nogi workami na śmieci, zakładają czołówki i wyciągają z auta długie zielone siatki. Sześciu rusza na pola, dwóch zostaje pod sklepem. – Ziuuu! – krzyczy jeden z nastolatków, wywijając siatką to w jedną, to w drugą stronę. Inni rozpierzchają się po polu, buszując wśród łodyg kukurydzy, które z szelestem ocierają im się o ramiona.

23.09.2022 Numer 20.2022
Reklama