Artykuły

Ugotowani

Ciepłe kluchy na nowo

Numer 21.2022
Jak ugotować makaron? Na to pytanie odpowiedź znalazł fizyk noblista. Jak ugotować makaron? Na to pytanie odpowiedź znalazł fizyk noblista. Shutterstock

Będzie taniej i… pasta! W trosce o zużycie energii włoski fizyk noblista Giorgio Parisi proponuje nowy przepis na makaron. – Zagotować wodę, włożyć kluski do wrzątku i zmniejszyć płomień do minimum. Nie podnosić pokrywki, żeby ciepło się nie ulatniało, a woda w garnku ledwo pykała, nie zużywając gazu – instruuje. Taki „bierny sposób gotowania” odebrano jednak we Włoszech jako kulinarne świętokradztwo. Jeden z rzymskich szefów kuchni ostrzega, że makaron „alla Parisi” będzie mieć „bardzo gumowatą konsystencję”. Tymczasem fizyk posuwa się jeszcze dalej i proponuje wyłączyć gaz w ogóle! Makaron „dojdzie” dzięki utrzymywaniu wysokiej temperatury pod zamkniętą pokrywką. Pomysłów na ciepłe kluchy będzie zapewne przybywać z każdym dziurawym gazociągiem.

06.10.2022 Numer 21.2022
Reklama