Położona nad Atlantykiem Galicja nie jest tak popularna jak słoneczne plaże Costa del Sol czy Costa Blanca. Ale w zimnych wodach oceanu kryją się skarby, z których Hiszpania słynie na całym świecie.
Przyrządzić ośmiornicę nie kłopot, ale wyłowić ją z morza własnymi rękami, to już zupełnie inna historia. Zwłaszcza, gdy jej wszędobylskie macki ciasno owijają ramię i naprawdę nie wiadomo, kto wyląduję dziś na talerzu. Baskijska szefowa kuchni Nieves Barragán Mohacho ma ogromne doświadczenie w przyrządzaniu ośmiornicy. Godzinami potrafi opowiadać, jak wybierać, doprawiać, gotować i podawać – obowiązkowo z oliwą, papryką i szczyptą soli – to morskie stworzenie. A jednak, nigdy w życiu, a raczej do dzisiejszego poranka ośmiornicy jeszcze nie łowiła.
02.03.2018
Numer 05.2018