Kultura

Na tropie tacos i quesadilli

Kulinarna Indiana Jones

Numer 13.2020
Diana Kennedy Diana Kennedy Getty Images
Nikt nie zrobił dla popularyzacji meksykańskiej kuchni więcej niż Diana Kennedy. Przemierzyła w poszukiwaniu przepisów i aromatów cały kraj, a dziś, w wieku 97 lat, nadal szkoli najlepszych szefów kuchni na swej farmie w Michoacán.

Pani Kennedy jest 97-letnią białą Angielką. Nie brzmi to jak przepis na karierę największego autorytetu w dziedzinie meksykańskich kulinariów, ale czyż przepisy nie bywają czasem zaskakujące? Mieszka w górzystym stanie Michoacán, cztery godziny jazdy na zachód od stolicy Meksyku, w kupionej kilkadziesiąt lat temu posiadłości. Kulinarny świat ją ubóstwia.

W nowym filmie dokumentalnym w reżyserii Elizabeth Carroll „Diana Kennedy – królowa meksykańskiego jedzenia” meksykańska szefowa kuchni Gabriela Cámara nazywa ją „legendą”.

18.06.2020 Numer 13.2020
Reklama