Podróże

Musztarda przed obiadem

W sercu Francji

Numer 18.2021
Fontenay. Najstarsze cysterskie opactwo we Francji. Założone w 1118 roku przez św. Bernarda. Fontenay. Najstarsze cysterskie opactwo we Francji. Założone w 1118 roku przez św. Bernarda. Shutterstock
Burgundia słynie ze znakomitych win, smacznej, prostej kuchni oraz wspaniałej architektury. Warto spędzić tu jesienny weekend lub nawet tydzień.
Shutterstock

Przez całe wieki Burgundia, rządzona przez książąt z rodu Walezjuszów, zachowywała niezależność od Francji. Więcej – przez wieki była jedną z jej największych rywalek. W XVI wieku prowincja weszła w skład Francji, zachowując jednakże odrębność i liczne przywileje, ostatecznie zhołdował ją dopiero Ludwik XIV – Król Słońce – w drugiej połowie XVII wieku.

Już w średniowieczu była ośrodkiem życia handlowego, kulturalnego oraz religijnego, o czym świadczą zachowane perły romańskiej architektury sakralnej – przede wszystkim opactwa w Vézelay, Fontenay i Cluny.

26.08.2021 Numer 18.2021
Reklama